Ortopedi
Våra kunder
Vi finns för alla. Ung som gammal, otränad som vältränad, vi tar emot med öppna armar och sinnen. Du kan komma som privatperson, via landstinget, via din försäkring eller din arbetsgivare
Betala Själv
Kunden står för samtliga kostnader. Vi kan förmedla kontakt till olika finansieringsmöjligheter.
Företag
Vi hjälper till med att hitta rätt sjukvårdsförsäkring för företaget och för den anställde som, därmed, kan få snabb, trygg, effektiv vård och behandling vid behov.
Försäkring
Försäkringsbolagen står för kostnaderna utifrån överenskomna regler.
Regionfinansiering
Här gäller samma priser som i offentlig hälso- och sjukvård. Högkostnadsskydd gäller.
Hos oss arbetar ortopeder som utreder och behandlar besvär med muskler och leder, som till exempel:
- Artros
- Knä- och höftledssmärta
- Nack- och ryggvärk
- Karpaltunnelsyndrom
- Hallux valgus
- Tennisarmbåge
- Axelbesvär
Vi utför en mängd olika ortopediska operationer hos oss. Läs mer om dessa i flikarna nedan.
Tidsbokning eller frågor om operation hänvisas till vår digitala plattform.
NYHET!
Privat konsultation hos ortoped.
Nu kan du själv boka tid och träffa vår ortoped Mats Angerud på en privat konsultation. Besöket kostar 1650 kr. Finns det behov av provtagning eller injektion eller så tillkommer ytterligare avgift.
Prislista:
Injektion från 750 kronor.
Uppföljande telefonsamtal 750 kronor.
Receptförnyelse 300 kronor.
Brevsvar efter provtagning och röntgen 0 kr.
För att boka en privat konsultation, klicka här.
Artroskopi
Operation artroskopi (titthål) bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 22 500 kr
Du är inte i behov av kryckor efter operationen och du får remiss till sjukgymnast för hjälp med rehabilitering och träningsråd.
Genom att undersöka knäleden med titthålsteknik kan man kartlägga leden och dess inre strukturer såsom menisker, korsband, ledytor mm. Ofta åtgärdas en del av skadorna direkt under operationen. I regel sker operationen i lokalbedövning med tillägg av lugnande och smärtstillande läkemedel.
Hudsnitten är små och tejpas, inga stygn behöver tas bort utom i undantagsfall. Det inre förbandet skall sitta kvar ca 1 vecka, lindan avlägsnas dagen efter din operation.
Lokal smärta kan förekomma över ingångskanalerna, viss ledsvullnad har du under några dagar efter operationen. Ett kluckande ljud kan uppstå och beror på att leden spolats med vätska och att det finns kvar lite i leden.
Efter din operation är det bra att belasta benet till smärtgränsen, detta minskar svullnaden i knäleden och ökar blodcirkulationen. Det är även bra att böja och sträcka på benet regelbundet för att få igång rörligheten . du är inte i behov av kryckor efter din operation. Du får en remiss till sjukgymnasten för att få hjälp med rehabilitering och träningsråd.
Om problem uppstår, gällande smärta eller tecken på infektion, feber, rodnad och ökad värme runt knäleden måste du vända dig till Hermelinen eller till din hälsocentral.
Hallux valgus-operation
Operation av hallux valgus bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 18 500 kr
I en fotblockad med lokalbedövning genomförs i regel ingreppet. Leden förskjuts och stortån rätas upp och slutligen fixeras med stift och suturer. Det är som att bryta stortån och sedan fixera den åter, därför är det lång konvalescenstid.
Fotblockaden ges på tre insticksställen vilket ger en mycket bra bedövning som sitter i ca 12-24 timmar. Det kombineras med smärtstillande och lugnande mediciner via en nål i armvecket.
Vad händer efter operationen?
Efter operationen kan man uppleva smärta och kan vara i behov av smärtstillande läkemedel några dagar efter operationen.
Efter operationen tejpas stortån på ett speciellt sätt och förbandet skall sitta kvar tills stygnen tas 14-21 dagar efter operationen, då avlägsnas också eventuella stift. Efter detta behövs inget ytterligare förband. Läkningsprocessen tar upp till 6 månader.
Kryckor behövs under de första 2-3 veckorna då du avlastar foten, när stygnen är tagna kan man påbörja belastning av hela foten.
Det finns alltid risk för infektion vid ett kirurgiskt ingrepp, tecken på detta är tilltagande smärta, vätskande sår, rodnad och feber. Skulle det uppstå, kontakta Hermelinen.
Hammartåoperation
Du som har konstaterats ha behov av en hammartåoperation kan få din operation utförd av våra ortopeder här på Hermelinen.
Pris: Från 12 500 kr
Hammattå kan även kallas klotå. Det innebär att en eller flera tår brevid stortån är krökta i lednen så att de liknar en Hammare eller en klo. Dessa kan göra ont och vara till besvär när man har skor på sig då det ofta bildas en förhårdnad på tåns ovansida även kallad liktorn.
En ortoped hos oss kan se om du är hjälpt av en operation.
Höftledsplastik
Operation av höftleden bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 90 000 kr
Artros i höftleden är idag en relativt vanlig åkomma när du blir äldre. I vissa fall blir tillståndet så besvärande att en höftledsoperation med konstgjord höftled/höftprotes är den enda lösningen.
Vårdtiden hos oss är två till tre dagar.
Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt. Motion, egenvård och hjälp från sjukgymnastik kan lindra din smärta och öka livskvalitén. Om det inte fungerar kan en konstgjord höftled hjälpa dig tillbaka till ett aktivt liv. Här kan du läsa om symptom, smärtlindring och vad en operation innebär.
Vad innebär höftledsartros?
Höftledsartros är en sjukdom i ledbrosket. Ett friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar som stötdämpare och glidyta för leden. Artros innebär att brosket gradvis tunnas ut och kan till slut försvinna helt. Detta kan leda till ökad stelhet, värk även i vila, vid svårare fall kan man få svårt att gå och man börjar halta. Oftast får man besvär i ena höften men många om drabbas av artros får problem i båda höfterna. Artros förutsätter smärta, stelhet och typiska röntgenfynd. Man kan ha artros förändringar som syns på röntgenbilder utan att de ger egentliga besvär.
Det finns andra sjukdomar och inflammationer som kan ge smärta i höften, men dessa går ofta över efter några veckor eller månader.
Vem drabbas av höftledsartros?
Artros i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor dock ökar risken för artros ju äldre man blir. Av hundra personer över 55 år har ungefär tre personer höftledsartros.
Det är fortfarande till största delen okänt vad som orsakar sjukdomen men det finns sannolikt både ärftliga och belastningsberoende orsaker. En annan trolig orsak är övervikt.
Vad kan jag göra själv?
Försök bevara din muskelstyrka och rörlighet så gott det går. Smärtstillande mediciner kan påtagligt lindra smärtan och möjliggöra fortsatt motion (cykling, simning, promenader m.m.)
Vad kan Hermelinen göra?
Våra ortopeder kan hjälpa dig ställa rätt diagnos med hjälp av undersökning, röntgen, information, att ordna med träningsprogram och genomgång hos en sjukgymnast. Om din smärta ökar och livskvaliteten blir låg trots dessa insatser kan det finnas förutsättningar för en operation.
Vad innebär en operation?
En höftledsoperation innebär att den artros drabbade leden ersätts med en konstgjord led av metall och plast. Beroende på din ålder, vikt, mm finns olika varianter av konstgjorda leder att sätta in, så att du får bästa möjliga förutsättningar för lång och god funktion i din nya led.
Hur bra blir jag?
Operationen syftar till att minska smärtan, och som en följd av detta blir funktionen i höften bättre. En konstgjord led kan aldrig fullt ut ersätta en frisk naturlig led. Därför måste man acceptera att leden ibland signalerar obehag och ger lite stelhet efter vila. I allmänhet gäller att för den något äldre patienten bör en ny höftled inte nämnvärt inskränka på normal livsföring.
Måste jag vara sjukskriven?
Rehabiliteringsperioden efter en operation är individuell, en snabb förbättring sker de första 2–3 månaderna efter operation. Sjukskrivningen bör därför anpassas efter dina behov, det kan vara allt från en vecka till flera månader. Vid längre sjukskrivningar kommer din läkare att hjälpa dig under sjukskrivningstiden.
Vissa fysiskt tungt belastande yrken kan vara olämpliga efter en höftledsoperation. I övrigt är den nya leden till för att användas!
Knäledsplastik
Operation av knäleden bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 95 000 kr
Den vanligaste orsaken till att du behöver en ny knäprotes är ledsvikt, artros i knäleden. Med åldern är artros i knäleden relativt vanligt men vi rekommenderar aldrig operation som första behandling. Om dina besvär påverkar din livskvalitet mycket kan dock en operation och en konstgjord led (knäprotes) vara ett alternativ. Symtomen är stelhet samt smärta och värk som påverkar både nattsömn och dagliga rutiner.
Vårdtiden hos oss är två till tre dagar.
Att ha ont i knäet påverkar din livssituation på många sätt. Motion, egenvård och hjälp från primärvården kan lindra din smärta och öka livskvalitén. Fungerar inte det kan en konstgjord knäled hjälpa dig tillbaka till ett aktivt liv. Här kan du bland annat läsa om symptom, smärtlindring och vad en operation innebär.
Vad innebär knäledsartros?
Knäledsartros är en sjukdom som börjar i ledbrosket. Friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar som stötdämpare och glidyta för knäleden. Artros innebär att brosket gradvis tunnas ut och till slut kan det försvinna helt.
Smärta i knäet vid ansträngning är vanligaste symtomen. Besvären kan varierar i perioder och kan sedan öka med igångsättningssmärta, ökad stelhet och värk även i vila. Ibland kan man också en ökad hjul- eller kobenthet förekomma. Oftast får man bara besvär i ena knäet, men många som drabbas av artros får problem i båda knäna.
Diagnosen knäatros förutsätter att patienten har smärta, stelhet och typiska röntgenfynd. Man kan ha artrosförändringar som syns på röntgenbilder utan att de ger egentliga besvär.
Vem drabbas av knäledsartros?
Det är övervägande män som drabbas av knätros i åldersgruppen under 45år, i högre åldrar är det kvinnor som statistiskt dominerar knäatros listan. I åldersgruppen över 65 år anses cirka 10 procent ha symptomgivande knäledsartros. Risken för artros ökar ju äldre man blir. I Sverige opereras varje år ungefär 10 000 patienter för svår knäledsartros. Majoriteten av dem som opereras är 70–80 år.
Det finns flera enskilda faktorer som påverkar risken att utveckla knäledsartros. Elitidrottare har högre risk än normalbefolkningen, framförallt fotbolls- och ishockeyspelare samt skidåkare. Motionsidrottande medför inte en ökad risk men en genomgången knäskada, t ex korsband eller menisk ökar risken avsevärt för att i ett senare skede utveckla artros.
Ärftliga faktorer anses också påverka risken för artros. Vissa yrkesgrupper med upprepad tung knäbelastning eller huksittande har en ökad förekomst av artros. Övervikt kan också vara en bidragande orsak.
Vad kan jag göra själv?
Försök bevara din muskelstyrka och rörlighet så gott det går. Smärtstillande mediciner kan påtagligt lindra smärtan och möjliggöra fortsatt motion. Cykling är en utmärkt träningsform, 20 minuter dagligen på motionscykel kan ge häpnadsväckande stora resultat.
Bra skor med stötupptagande sula (t ex joggingskor) i kombination med käpp, gåstavar eller en krycka kan också lindra och skjuta en operation på framtiden.
Vad kan Hermelinen göra?
Hermelinen kan hjälpa dig att ställa rätt diagnos med hjälp av våra ortopeder.
Läkaren kan förskriva smärtlindrande läkemedel. I tidig fas hjälper exempelvis Alvedon/paracetamol, men starkare smärta kan kräva annan medicin. Hen kan även behöva skicka en remiss på röntgenundersökning i form av slätröntgen eller magnetröntgen undersökning.
I tidig fas kan även hyaluronsyrapreparat, ”tuppkam”, eller glukosamintabletter ha effekt. I vissa fall kan också kortisoninjektioner i knäleden mildra symtomen. Läkaren kan även remittera till sjukgymnast för genomgång och träningsprogram.
Om din smärta ökar och livskvaliteten blir låg trots dessa insatser kan finns underlag för diskussion om eventuell operation.
Vad innebär en operation?
På Hermelinen kan läkaren ta ställning till om en operation är den bästa hjälpen för dig, och vilken typ av operation som passar dig. Det finns flera tänkbara möjligheter:
1. Total knäledsprotes. Det absolut vanligaste ingreppet, vilket innebär att ledytorna i knäet ersätts med en knäledsprotes av stål och plast.
2. Halv knäledsprotes. I vissa fall räcker det med att ersätta bara en del av knäet, i allmänhet insidan.
3. Osteotomi. Hos enstaka yngre individer med artros bara på in- eller utsidan av knäet kan en så kallad osteotomi, omvinklingsoperation, göras. Detta innebär att man vinklar om benet så att den sjuka delen av knäet avlastas.
Måste jag vara sjukskriven?
Rehabiliteringsperioden efter en knäoperation är individuell, en snabb förbättring sker de första 2–3 månaderna efter operation. Sjukskrivningen bör anpassas efter dina behov, allt från en vecka till flera månader.
Hur bra blir jag?
Få ångrar att de lät operera sin knäled. Cirka 90 procent anger efter operationen att de fått sina förväntningar uppfyllda och efter 10 år är fortfarande cirka 90 procent nöjda.
Operationen syftar till att minska smärtan, och som en följd av detta blir funktionen i knäet bättre. En konstgjord led kan aldrig fullt ut ersätta en frisk naturlig led. Därför måste man acceptera att leden ibland signalerar obehag och ger lite stelhet efter vila.
Korsbandsplastik
Operation av korsband bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 49 000 kr
Operationen genomförs i narkos i kombination med lokalbedövning i knäleden. Lokalbedövningen sitter i ett dygn och har oftast god effekt.
Ingreppet genomförs via titthålsteknik kombinerat med öppen kirurgi. Vid operationen tas två senor från insidan av låret, dessa blir underlag för det nya korsbandet.
Fixeringen av korsbandet sker med en liten metallbricka på lårbenet och en skruv i underbenet. Skruven löses upp efter ca två år och då har senorna växt fast i ditt underben. Det nya korsbandet blir inte stadigare än originalet och risk för ruptur finns alltid.
Samtliga korsbandsplastikoperationer följs via Svenska Korsbandsregistret, därför skall du innan din operation registrera dig och fylla i formuläret, www.ACLregister.nu.
Vad händer efter operationen?
Såren försluts med suturer som skall tas bort efter 7-10 dagar vid ett återbesök hos läkaren. Det yttre förbandet skall sitta kvar det första dygnet. Förbandet närmast huden skall sitta kvar tills du tar suturerna.
Du får recept på smärtstillande läkemedel och blodförtunnande sprutor vid hemgång. Vanligtvis räcker det att ta smärtstillande läkemedel under första veckan efter din operation. En viss ömhet och missfärgning kan finnas på lårets insida under de tre första veckorna.
I regel blir du sjukskriven 3-4 veckor beroende på vilket yrke du har.
Rehabilitering hos sjukgymnasten är avgörande för slutresultatet, det är mycket viktigt att träningen utförs. Rehabiliteringen sker i tre steg och pågår i totalt 4-6 månader efter din operation. Innan du återgår till ev. kontaktidrott skall ett styrketest genomföras och du ska då ha uppnått 95 % styrka i det opererade benet.
Återbesök till läkaren sker efter 1, 6 och 12 veckor, samt efter styrketest.
Om problem uppstår, gällande smärta eller tecken på infektion, feber, rodnad och ökad värme runt knäleden måste Du vända Dig till Hermelinen eller till Din vårdcentral.
Operation av handledsganglion
Du som har konstaterats ha behov av en handledsganglionoperation kan få din operation utförd av våra ortopeder här på Hermelinen.
Pris: Från 13 000 kr
Ganglion är en vätskefylld svullnad som ofta sitter på handen eller handleden och utgår från en led eller senskida. Den är godartad och kan ibland försvinna av sig själv.
Ganglion ger sällan smärta utan är mer ett kosmetiskt besvär. Orsaken till varför gangilon uppstå är oftast okänt men kan bero på en broskförändring i leden eller som en följd av en tidigare skada, men är oftast åldersbetingad.
Operation av karpaltunnelsyndrom
Operation av karpaltunnel bestäms i samråd med en av våra ortopeder.
Pris: Från 11 800 kr
Operationen genomförs i lokalbedövning med tillägg av lugnande och smärtstillande mediciner. Via ett hudsnitt i handflatan friläggs nerven och på så sätt minskar trycket.
Förbandet du får efter din operation skall vara kvar tills det är dags att ta suturerna vilket sker efter två veckor på din vårdcentral. Vid duschning, skydda förbandet med ex. en plastpåse.
Lokalbedövningen har effekt i ungefär två timmar. Vid smärta efter din operation rekommenderas T. Panodil enl. ordination.
Försök att hålla handen i högläge det första dygnet så minskas svullnaden och rehabiliteringen går bättre. Det är viktigt att efter operationen röra regelbundet på fingrarna men du får inte lyfta med den opererade handen de första två veckorna efter operationen.
Beroende på vilket yrke och belastning du har kan du bli sjukskriven två-fyra veckor. I regel är det inget inplanerat återbesök, återkoppling sker via sjukgymnasten efter avslutad rehabilitering.
Operation av triggerfinger
Du som har konstaterats ha behov av en triggerfingeroperation kan få din operation utförd av våra ortopeder här på Hermelinen.
Pris: Från 11 000 kr
Triggerfinger är när en eller flera fingrar knäpper och låser sig när de sträcks ut. Svullnad och värk kan förekomma i fingrarna och även ömhet i handflatan. Både män och kvinnor kan drabbas och personer som har reumatiska sjukdomar eller diabetes har ökad risk för att drabbas.
Operation är inte förstahandsalternativet, utan något som kan göras när inte annan behandling hjälper.