Hoppa till innehållet

Knäledsoperation

Kontakta Specialistvård
  • Försäkring
  • Betala själv

Våra kunder

Vi finns för alla. Ung som gammal, otränad som vältränad, vi tar emot med öppna armar och sinnen. Du kan komma som privatperson, via landstinget, via din försäkring eller din arbetsgivare

Betala Själv

Kunden står för samtliga kostnader. Vi kan förmedla kontakt till olika finansieringsmöjligheter.

Företag

Vi hjälper till med att hitta rätt sjukvårdsförsäkring för företaget och för den anställde som, därmed, kan få snabb, trygg, effektiv vård och behandling vid behov.

Försäkring

Försäkringsbolagen står för kostnaderna utifrån överenskomna regler.

Regionfinansiering

Här gäller samma priser som i offentlig hälso- och sjukvård. Högkostnadsskydd gäller.

 

Operation av knäleden bestäms i samråd med en av våra ortopeder.

Pris: Från 95 000 kr

Den vanligaste orsaken till att du behöver en ny knäprotes är ledsvikt, artros i knäleden. Med åldern är artros i knäleden relativt vanligt men vi rekommenderar aldrig operation som första behandling. Om dina besvär påverkar din livskvalitet mycket kan dock en operation och en konstgjord led (knäprotes) vara ett alternativ. Symtomen är stelhet samt smärta och värk som påverkar både nattsömn och dagliga rutiner.

Vårdtiden hos oss är två till tre dagar.

Att ha ont i knäet påverkar din livssituation på många sätt. Motion, egenvård och hjälp från primärvården kan lindra din smärta och öka livskvalitén. Fungerar inte det kan en konstgjord knäled hjälpa dig tillbaka till ett aktivt liv. Här kan du bland annat läsa om symptom, smärtlindring och vad en operation innebär. 

Måste jag vara sjukskriven?

Rehabiliteringsperioden efter en knäoperation är individuell, en snabb förbättring sker de första 2–3 månaderna efter operation. Sjukskrivningen bör anpassas efter dina behov, allt från en vecka till flera månader.

Vad innebär knäledsartros?

Knäledsartros är en sjukdom som börjar i ledbrosket. Friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar som stötdämpare och glidyta för knäleden. Artros innebär att brosket gradvis tunnas ut och till slut kan det försvinna helt.

Smärta i knäet vid ansträngning är vanligaste symtomen. Besvären kan varierar i perioder och kan sedan öka med igångsättningssmärta, ökad stelhet och värk även i vila. Ibland kan man också en ökad hjul- eller kobenthet förekomma. Oftast får man bara besvär i ena knäet, men många som drabbas av artros får problem i båda knäna.

Diagnosen knäatros förutsätter att patienten har smärta, stelhet och typiska röntgenfynd. Man kan ha artrosförändringar som syns på röntgenbilder utan att de ger egentliga besvär.

 

Vem drabbas av knäledsartros?

Det är övervägande män som drabbas av knätros i åldersgruppen under 45år, i högre åldrar är det kvinnor som statistiskt dominerar knäatros listan. I åldersgruppen över 65 år anses cirka 10 procent ha symptomgivande knäledsartros. Risken för artros ökar ju äldre man blir. I Sverige opereras varje år ungefär 10 000 patienter för svår knäledsartros. Majoriteten av dem som opereras är 70–80 år.

Det finns flera enskilda faktorer som påverkar risken att utveckla knäledsartros. Elitidrottare har högre risk än normalbefolkningen, framförallt fotbolls- och ishockeyspelare samt skidåkare. Motionsidrottande medför inte en ökad risk men en genomgången knäskada, t ex korsband eller menisk ökar risken avsevärt för att i ett senare skede utveckla artros.

Ärftliga faktorer anses också påverka risken för artros. Vissa yrkesgrupper med upprepad tung knäbelastning eller huksittande har en ökad förekomst av artros. Övervikt kan också vara en bidragande orsak.

Vad kan jag göra själv?

Försök bevara din muskelstyrka och rörlighet så gott det går. Smärtstillande mediciner kan påtagligt lindra smärtan och möjliggöra fortsatt motion. Cykling är en utmärkt träningsform, 20 minuter dagligen på motionscykel kan ge häpnadsväckande stora resultat.

Bra skor med stötupptagande sula (t ex joggingskor) i kombination med käpp, gåstavar eller en krycka kan också lindra och skjuta en operation på framtiden.

Vad kan Hermelinen göra?

Hermelinen kan hjälpa dig att ställa rätt diagnos med hjälp av våra ortopeder.

Läkaren kan förskriva smärtlindrande läkemedel. I tidig fas hjälper exempelvis Alvedon/paracetamol, men starkare smärta kan kräva annan medicin. Hen kan även behöva skicka en remiss på röntgenundersökning i form av slätröntgen eller magnetröntgen undersökning.

I tidig fas kan även hyaluronsyrapreparat, ”tuppkam”, eller glukosamintabletter ha effekt. I vissa fall kan också kortisoninjektioner i knäleden mildra symtomen. Läkaren kan även remittera till sjukgymnast för genomgång och träningsprogram.

Om din smärta ökar och livskvaliteten blir låg trots dessa insatser kan finns underlag för diskussion om eventuell operation.

 

Vad innebär en operation?

På Hermelinen kan läkaren ta ställning till om en operation är den bästa hjälpen för dig, och vilken typ av operation som passar dig. Det finns flera tänkbara möjligheter:

1. Total knäledsprotes. Det absolut vanligaste ingreppet, vilket innebär att ledytorna i knäet ersätts med en knäledsprotes av stål och plast.

2. Halv knäledsprotes. I vissa fall räcker det med att ersätta bara en del av knäet, i allmänhet insidan.

3. Osteotomi. Hos enstaka yngre individer med artros bara på in- eller utsidan av knäet kan en så kallad osteotomi, omvinklingsoperation, göras. Detta innebär att man vinklar om benet så att den sjuka delen av knäet avlastas.

Hur bra blir jag?

Få ångrar att de lät operera sin knäled. Cirka 90 procent anger efter operationen att de fått sina förväntningar uppfyllda och efter 10 år är fortfarande cirka 90 procent nöjda.

Operationen syftar till att minska smärtan, och som en följd av detta blir funktionen i knäet bättre. En konstgjord led kan aldrig fullt ut ersätta en frisk naturlig led. Därför måste man acceptera att leden ibland signalerar obehag och ger lite stelhet efter vila.

 

Vårdgivare - läkare

Tomas Isaksson
Tomas Isaksson
Ortoped
Ortoped
By Formsmedjan. Powered by Yago