Hoppa till innehållet
9 juni 2022

En allt sämre kondition hos befolkningen påverkar näringslivet negativt

Hermelinen företagsservice satsar på företag för att bryta den negativa trenden med en allt sämre kondition hos befolkningen. Studier visar att det finns en kraftig nedgång i befolkningens fysiska förmågor de senaste årtiondena, där man kan se ett tydligt samband mellan fysisk kapacitet och sjukskrivningar.

Ett dåligt konditionsvärde ökar risken för utbrändhet då kroppen snabbt går in på sparlåga under arbetsdagen och arbetsuppgifterna blir mer krävande för personen i fråga än de egentligen är. För en person med ett bra konditionsvärde är förhållandet tvärt om vilket betyder att dem har energi som räcker över hela dagen och kvällen.

-En person som arbetar på kontor behöver inte ha lika högt konditionsvärde som en med ett mer fysiskt krävande jobb säger Catharina Hallberg, fysioterapeut Hermelinen företagsservice.

Enligt forskning från HPI (health profile institute) har konditionen hos befolkningen försämrats drastiskt. Från 1995 till 2020 har kombinationen mellan fetma och låg kondition ökat med 154 %. 

- Mer än 40% av befolkningen har en för dålig kondition utifrån vad dennes liv kräver. Det är en folkhälsosjukdom även sett globalt i världen. Den kallas för sitting disorder, Elin Ekblom Bak som har utvecklat de konditionstester vi gör på Hermelinen företagsservice, har skrivit en bok i ämnet, fortsätter Catharina.

Cirka 540 miljoner människor i världen över har problem med ryggen till följd av för mycket sittande arbete och är den vanligaste orsaken till sjukskrivning följt efter förkylning.

-Stillasittande arbete är inte början på ett problem, det är en slags global pandemi. Genom att göra tidiga upptäckter kan man sätta in insatser i god tid och förhindra sjukskrivning och psykisk ohälsa. Det är en vinning för hela samhället, avslutar Catharina Hallberg, fysioterapeut Hermelinen företagsservice.

 

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Hermelinen företagsservice

Ny VD på Kirunahälsan
Ny VD på Kirunahälsan
19 januari 2024

Kirunahälsan fortsätter att utvecklas som en del av vård- och hälsoföretaget Hermelinen. Efter 18...

Sjuksköterska till Hermelinen i Sävast
Sjuksköterska till Hermelinen i Sävast
19 januari 2024

Hermelinens hälsonav i Sävast växer. Nu söker vi dig som kan vara med och ta emot den stadiga...

7 september – En kickstart för framtiden
7 september – En kickstart för framtiden
29 november 2023

Den sjunde september gick vårt event ”Inte en dag till” av stapeln på Boden Business Park. Med...

By Formsmedjan. Powered by Yago