Vad är pollenallergi? Allergolog Andrea Lindgren förklarar.
Andrea Lindgren är allergolog på Hermelinen – hon har mångårig erfarenhet av att utreda, lindra och i vissa fall bota allergier.
Här reder hon ut några vanliga frågor, förklarar varför pollenallergi kan vara ett stort lidande och hur vaccin mot björk- och gräspollen fungerar.
Vad är pollenallergi?
– Allergi innebär att immunsystemet överreagerar på ett ämne, ett så kallat allergen, som egentligen är ofarligt. Det finns många olika sorters allergier. Björk- och gräspollenallergi är de vanligaste bland vuxna. Man beräknar att 25-30% av alla vuxna i Sverige är pollenallergiker – det motsvarar cirka 2 miljoner personer.
Vilka är symtomen för pollenallergi?
– Det är vanligt med röda och kliande ögon, nysningar, rinnsnuva, nästäppa och klåda i halsen. En del allergiker får hosta och andnöd under pollensäsongen. Det kan vara tecken på astma som pollenallergi har en stark koppling till. Vid svårare sjukdom har man även besvär med trötthet och sömnpåverkan vilket kan påverka skola och arbete. Många kan inte vistas utomhus under pollensäsongen. Vissa blir så dåliga att de måste sjukskriva sig.
Pollenallergi kan ha stor påverkan på livskvalitén!
Hur lång kan pollensäsongen vara?
– Längden på pollensäsongen är olika beroende på var man bor och vad man är allergisk mot. För de allra värst drabbade kan det vara från januari till oktober. Först är det björksprickning på våren, sedan gräs på sommaren och till sist gråbo på sensommaren. Är man allergisk mot björkpollen kan man också reagera på besläktade växter som t.ex. al eller hassel och då blir säsongen ännu längre.
Kan man bota pollenallergi, eller hur behandlar man?
– Generellt finns det tre sätt att lindra eller bota allergi. Det första sättet är att undvika det man är allergisk mot, men det är av förklarliga skäl svårt vad gäller pollen. Det andra sättet är att lindra symtomen med till exempel nässpray, allergitabletter och ögondroppar.
Det tredje sättet är allergivaccination, även kallad för hyposensibilisering eller allergen immunterapi. Allergivaccination går ut på att öka kroppens tolerans mot allergenet. Med denna behandling kan man bota en del patienter, de flesta blir mycket bättre.
Målet med behandlingen är att bli så gott som symtomfri utan påverkan på sömn, skola, arbete och så vidare.
Hur hänger allergier ihop?
– Korsallergier är vanligt och inte alls lika farliga som ”äkta” allergier. Det betyder att du kan vara allergisk mot björk, men också reagera på till exempel äpple, hasselnöt, jordnöt och stenfrukt.
– Mycket är släkt i växtriket, vilket innebär att växterna har liknande proteinkomponenter. Eftersom t.ex. hasselnöt och äpple har liknande proteinstruktur som björk så känner immunsystemet inte igen vad som är vad. Förr i tiden kunde man inte mäta om någon hade ”äkta” hasselnötsallergi eller en korsallergisk reaktion, men det kan man nu. För den som tidigare trott sig vara nötallergiker kan det ha stor betydelse att veta att man inte har en äkta nötallergi. Det finns de som vågar gå på restaurang igen, till exempel.
– Det är också så att om man har en allergi är risken högre att man utvecklar fler och man har även en högre risk att utveckla astma. Därför är det bra att behandla sina allergier.
Hur utreder man pollenallergi?
– Om man har symtom som inger misstanke om pollenallergi kan man göra ett pricktest eller ta ett blodprov.
Vem kan vaccinera sig?
– De som har så svår sjukdom att de inte blir bra med allergitabletter, nässpray eller ögondroppar kan vara aktuella för allergivaccination.
Hur går allergivaccination till?
– På Hermelinen erbjuder vi vaccination mot björk- och gräspollen i tablettform. Första tabletten tas på mottagningen och sedan kan patienten ta tabletten hemma.
Det är en tablett varje dag i tre års tid, men det är mycket god chans att besvären är lindrigare redan till nästa vår och sommar.
Hur gammal ska man vara?
– För vaccination mot gräspollen måste man vara minst 5 år, för björkpollen minst 18 år. På Hermelinen specialistvård vaccinerar vi endast personer över 16 år.
Vad har vaccinet för effekt?
– Allergivaccination ökar kroppens tolerans mot allergenen. Över 80% har god effekt redan efter några månader. Efter genomförd behandling kvarstår effekten under lång tid. Vinsterna är förbättrad livskvalitet, färre sjukskrivningar, minskat behov av medicinering och bättre prestationsförmåga i skolan och på arbetet. Vaccinationen minskar också risken att utveckla astma och nya allergier. Man har också sett att många har mindre besvär av korsallergier efter genomgången allergivaccination mot björkpollen.
Nordic Cheer Athletics - mottagare av medel från Hermelinenfonden
8 november 2024Fredagen den 8 november delades medel ut från Hermelinenfonden, en fond som har som mål att...
"Bara en halvtimmes träning per dag gör stor skillnad."
7 november 2024Träffa Petri Räisänen – allmänläkaren på Hermelinen vårdcentral med en imponerande meritlista...
"Det är otroligt kul då det visar att verksamheten kan engagera"
31 oktober 2024Vi på Hermelinenfonden är stolta över att stödja Nattfotbollen och deras viktiga arbete för att...