Hoppa till innehållet
11 november 2021

Möt våra läkare | Andrea: ”Viktigast är mötet med patienten”

Lär känna några av våra läkare, som här berättar hur det är att ha sin etablering hos oss. Läkarna i intervjuerna har skrivit samverkansavtal med Region Norrbotten.

Andrea Lindgren är specialist på astma och allergi – en av ca 70 allergologer i Sverige. Hennes resa till Hermelinen gick från Berlin via Bergen och Linköping. Under många år arbetade hon på en av Sveriges största allergikliniker, tills norra Sverige och Luleå började locka.


Vad gör du på Hermelinen?

Jag arbetar här sedan januari 2021 som allergolog, vilket innebär att jag utreder och behandlar astma och allergisjukdomar på olika sätt. Merparten av mitt arbete består av att ha mottagning och träffa patienter – det är också det jag tycker bäst om.

Eftersom allergologi är en ny specialitet på Hermelinen så utvecklar jag också min roll och bygger upp mottagningen. Det är utvecklande och roligt att kunna sätta sin prägel på verksamheten.


Hur såg din resa hit ut?

Jag är uppvuxen i Berlin i Tyskland. Jag gjorde min läkarutbildning i Lübeck och var sedan utbytesstudent i Bergen i Norge. Därefter arbetade jag på Haukeland Universitetssjukhus i Bergen, tills jag flyttade till Linköping 2003.

På Universitetssjukhuset i Linköping utbildade jag mig först till lungspecialist och därefter vidareutbildade jag mig till specialist inom allergisjukdomar på Allergicentrum där jag jobbade som specialist- och överläkare till 2019. Jag ledde även ett stort kliniskt forskningsprojekt som ledde till disputation. I år köpte jag en etablering på Hermelinen.


Hur är det att arbeta här?

Det går fort här och det är korta beslutsvägar, samtidigt som stämningen är väldigt positiv.

Jag har också ett nära samarbete med andra specialiteter, till exempel hud- och öron-näsa-hals-läkare. Mina patienter har ofta problem med just hud och övre luftvägar också, så om det behövs kan patienterna snabbt träffa andra specialister.

En stor fördel här är kontinuiteten. Jag kan följa patienterna genom hela utredningen och behandlingen - det gynnar både dem och mig.


Kan du berätta om ett minne från Hermelinen?

Jag minns när jag remitterade vidare en patient som hade åkt långt och som behövde träffa en annan specialist utöver mig. Hen fick tid hos denna specialist här på Hermelinen samma dag, det är inte så vanligt annars.

Jag är fascinerad över hur folk hanterar avstånden här i norra Sverige – patienter reser hela vägen från Jokkmokk, Gällivare eller Övertorneå och ingen klagar på avståndet.


Vad gör du när du inte är här?

Jag bor i Luleå med min familj. Vi har ett litet surdegsbageri hemma, det har vi hållit på med i några år! Jag tycker också om klassisk musik, foto och att vara utomhus – jag upptäckte fjällvandring när jag bodde i Bergen.

Den goda arbetsmiljön
Den goda arbetsmiljön
19 april 2024

Den 28 april är det arbetsmiljödagen, en dag som FN har dedikerat till dagen för säkerhet och...

Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
17 april 2024

Vill du bli en av oss? Just nu söker vi en legitimerad sköterska, gärna med vidareutbildning inom...

Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
12 april 2024

Vi söker dig som vill bidra med kunskap och attityd att i fräscha, funktionella lokaler vara med...

By Formsmedjan. Powered by Yago