Möt våra läkare | Anders: ”Får vara en del av båda världarna”
Lär känna några av våra läkare, som här berättar hur det är att ha sin etablering hos oss. Läkarna i intervjuerna har skrivit samverkansavtal med Region Norrbotten.
Öron-näsa-hals-läkaren Anders delar sin tid mellan Hermelinen och Karolinska sjukhuset. Då får han kombinera patientkontakt och avancerade operationer.
Vad gör du på Hermelinen?
Jag köpte en etablering på Hermelinen för några år sedan och fick för 2 år sedan frågan om jag även ville bli delägare. Min etablering är som öron-näsa-hals-läkare. Det är ett vanligt ÖNH-jobb med mottagning och en del operationer.
Jag växlar mellan att arbeta på Hermelinen och på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det är en härlig kombination. Då får jag både patientflödet och mottagning, medan det på Karolinska är mer fokuserat på avancerade operationer. Därför brukar jag börja månaden med att vara på Hermelinen och avsluta med Karolinska.
Hur såg din resa hit ut?
Jag jobbade för Region Norrbotten i många år. Tidigare var jag överläkare på öron-näsa-hals-mottagningen på Sundby sjukhus. Jag gjorde min AT-utbildning i Piteå och gick vidare till Sunderbyn sedan. Jag har också varit i Kenya i två omgångar och jobbat med öronkirurgi.
En dag ringde min nuvarande kollega Tomas och sade ”är det inte dags för dig att göra något annat?” och på den vägen är det. Livet förändras och jag var i behov av att prova på något nytt. Tomas har jag känt i många år, man kan säga att vi haft gemensam karriär.
Det finns fördelar att arbeta med både offentligt och privat. Landstinget är bra på många sätt genom sin volym, avancerade operationer, utbildning och forskning, medan det privata har snabbhet, effektivitet och en annan typ av glädje. Nu får jag vara en del av båda världarna.
Hur är det att arbeta här?
Det finns en särskild vilja och energi att göra det bästa för patienten. Det är sällan några sura miner. Det finns en enkelhet och en vilja att göra saker. Här tar jag oftare en extra patient, och även om det för mig finns ett annat incitament så händer det ofta – man säger ”vi fixar det”, oavsett anställd eller etablering.
Nu under pandemin ses personalen inte lika ofta, men annars är vi rätt duktiga på att träffas utanför arbetstid – att mötas upp och hitta på aktiviteter.
Kan du berätta om ett minne från Hermelinen?
Första gången jag besökte Hermelinen minns jag väl. Det var miljön som slog mig. Det liknar inte alls ett sjukhus. Det är en miljö som ger en helt annan känsla med annorlunda färger, former och dofter.
Vad gör du när du inte är här?
Jag har tre vuxna barn och bor med min yngsta i Luleå, medan jag har min käresta i Stockholm.
Jag är intresserad av forskning och har gjort en avhandling om frakturer på hammarskaftet. Nu är jag bihandledare till en som disputerar på Sunderby sjukhus och vi har skrivit några artiklar tillsammans.
Annars gillar jag att träna! I Stockholm klättrar jag med två av mina söner, men i Luleå är det ju bara att sticka ner till gymmet under lunchen eller efter jobbet.
Nordic Cheer Athletics - mottagare av medel från Hermelinenfonden
8 november 2024Fredagen den 8 november delades medel ut från Hermelinenfonden, en fond som har som mål att...
"Bara en halvtimmes träning per dag gör stor skillnad."
7 november 2024Träffa Petri Räisänen – allmänläkaren på Hermelinen vårdcentral med en imponerande meritlista...
"Det är otroligt kul då det visar att verksamheten kan engagera"
31 oktober 2024Vi på Hermelinenfonden är stolta över att stödja Nattfotbollen och deras viktiga arbete för att...