Hoppa till innehållet
26 november 2020

Hans fick en ny höftled och körde cykelvasan fyra månader senare

Med rätt diagnos, snabb operation och träning var Hans Engström tillbaka på jobbet efter bara några veckor och redan efter fyra månader kunde han genomföra cykelvasan på 9 mil.

Hans Engström tränade regelbundet på Hermelinen och gillade även att cykla och springa en del. För några år sedan märkte han dock att han började få svårt att göra vissa rörelser. 

– Det smög sig på. Jag hade inte ont men hade ibland svårt att lyfta ena benet, berättar han.

– När bekanta runt omkring mig dessutom började påpeka att jag haltade bestämde jag mig för att kolla upp vad det kunde vara. Via sjukförsäkringen som jag hade på mitt dåvarande jobb fick jag en tid hos en sjukgymnast på Hermelinen, som efter två besök tyckte att jag skulle begära en röntgen. 

Höftledsoperation

Tomas Isaksson som är kirurg tittade på plåtarna och såg att Hans högra höft var utsliten. Det bestämdes snabbt att det skulle bli operation. Det var i början av mars 2017. Redan i slutet av samma månad genomfördes operationen. 

– Jag var spinalbedövad och operationen tog bara en dryg timme. Dagen efter gick en sjukgymnast igenom rehabiliteringsövningar. Jag skrev upp och följde noga instruktionerna som till en början skulle utföras varje timme. Jag fick också hjälp av en arbetsterapeut med hur jag skulle utföra vissa vardagliga rutiner.  

Två dagar efter operationen åkte Hans hem och höll han sig den första tiden mest inne för att undvika att halka på de isiga vårgatorna. På ett återbesök pratade han med sin läkare som godkände att han han nog kunde åka med familjen till fjällen bara han var försiktig med skidåkningen. 

– Det blev lite turer med längdskidor på Tärnasjön. I övrigt tog jag det lugnt och satt mycket still, men det var skönt att komma iväg.

Hans var sjukskriven i två månader, men redan i början av maj var han tillbaka på jobbet på heltid. Samtidigt fortsatte han med sina sjukgymnastövningar långt in på sommaren.

Cykelvasan 

När det i augusti var dags för cykelvasan, som han anmält sig till tidigare, kände han sig i så bra form att han bestämde sig för att genomföra den. Och det gick bra att ta sig runt de nio milen, trots att det bara gått 4,5 månader sedan operationen.

– Efter vasan kunde jag fortsätta att träna på som vanligt, utom att springa. Det belastade för mycket. Däremot började jag cykla ännu mer. 

Nu flera år senare håller han fortfarande igång med träningen. Det blir både träning i gymmet, spinning som han ofta gör tillsammans med sin fru, och cykling utomhus.  

– Att träna här på Hermelinen är särskilt bra för oss som är lite äldre. Får man ont eller besvär med något kan man direkt prata med en sjukgymnast som ger råd och tips. Nu vet jag också att om jag får problem med en höft i framtiden så kontaktar jag direkt en läkare i huset. Det är otroligt mycket värt att inte behöva gå och vänta utan få snabb hjälp med det man behöver, avslutar Hans Engström.

Sjuksköterska till Hermelinen labb
Sjuksköterska till Hermelinen labb
21 september 2021

Vill du vara en del i att bygga upp Hermelinens nya, uppdaterade labb-verksamhet? Nu söker vi en...

Jobba på vårdcentralen – vi växer
Jobba på vårdcentralen – vi växer
19 augusti 2021

Vill du bli en av oss? Norrbottens nyaste vårdcentral har tagit form och vi har behov av...

Hermelinen och Ericson & Hjelte blir partners
Hermelinen och Ericson & Hjelte blir partners
18 juni 2021

Hermelinen Företagsservice och organisationsutvecklingsföretaget Ericson & Hjelte ingår ett...

By Formsmedjan. Powered by Yago