Hoppa till innehållet
2 maj 2024

NIPT-tester allt mer efterfrågat

På Hermelinen Specialistvård erbjuds gravida NIPT-test. Testet utförs mellan fullgångna graviditetsveckor 10 till 15. Testet analyserar sannolikheten för att fostret har Trisomi 13, 18 och 21. Tillval för analys av kön och/eller könskromosomavvikelse hos fostret är möjligt samt utökad analys för mikrodeletionen som kan orsaka DiGeorges syndrom.


– Det test vi utför är NIPT Harmony. Provet har en mycket hög känslighet och specificitet och innebär att man i högre utsträckning slipper utföra fostervattenprov och därmed de risker som finns med ett sådant prov. Vid ett högrisksvar för någon av trisomierna, så rekommenderar vi alltid att man utför fostervattenprov, förklarar sjuksköterskan Anna Lindgren.

I samband med NIPT-testet görs också en ultraljudsundersökning för att datera graviditeten, se hur många foster det är samt övergripande se att allt ser bra ut. Sedan tas ett blodprov från mamman som sedan analyseras. Provet är ett icke-invasivt screening test som inte innebär några risker för varken mamman eller fostret.

– Ultraljudet för NIPT ersätter inte rutinultraljudet och den screening som görs av Regionen Norrbotten. Mödravård och graviditetskontroller hänvisas till barnmorskan på den vårdcentral man är listad, uppger Anna Lindgren.
Till specialistvården kan man söka för utredning och behandling av olika gynekologiska sjukdomar och besvär som till exempel blödningsrubbningar, endometrios, framfall, urinläckage, eller ofrivillig barnlöshet både hos par och ensamstående.

– På Hermelinen specialistvård kan vi erbjuda hög kontinuitet, vilket innebär att de patienter som kommer till oss i regel träffa samma läkare, vilket är en fördel, avslutar Anna Lindgren.

 

Våra digitala verktyg underlättar ditt liv och skapar tillgänglighet.

Lista dig hos oss Läs mer om Hermelinen Sävast

 

 

Sjuksköterska Post-Op till Hermelinen Specialistvård
Sjuksköterska Post-Op till Hermelinen Specialistvård
28 augusti 2024

Hermelinen expanderar och växer. Nu söker vi en sjuksköterska till Post-Op på Hermelinen...

Ju mer jag tränar desto mer tur har jag
"Ju mer jag tränar desto mer tur har jag"
21 augusti 2024

Vår vårdcentral föddes ur gemenskap och en passion för hälsa. Vi är ett sammansvetsat team med en...

Att träna målmedvetet och få se resultatet av det
"Att träna målmedvetet och få se resultatet av det"
20 juni 2024

En vårdcentral, sprunget från idrott och gemenskap. Vi är ett lag och vi har ambition att skapa...

By Formsmedjan. Powered by Yago