Hoppa till innehållet
6 mars 2024

Den som leder värme

Jag hörde en gång likheten mellan en ledare inom elektronik och en chef, "båda har rollen att leda värme". Jag tycker om och är känd för att använda metaforer, bildliknelser, och detta med att leda värme tycker jag är en fin metafor. Då min kunskap gällande elektricitet är högst begränsad, för att inte säga obefintlig, letade jag upp ordet "Ledare" inom elektronik och fann då ytterligare en bildliknelse som man skulle kunna använda sig av då vi pratar ledarskap.

Så här stod det:

"Material som lätt leder elektriska strömmar kallas för ledare, medan material som är sämre på att leda strömmar kallas för isolatorer."

Isolatorer... Skulle man kunna säga att ledare som inte beter sig empatiskt och som uppfattas, kalla och hårda är isolatorer, då de inte så lätt leder värme?

Det finns många olika slags ledarskapsfilosofier, ledarskapsstilar och ledarstilar som genom lika många år som det funnits människor på jorden sett olika ut. Det är ju inte så konstigt, då vi liksom många andra arter på jorden har behov av ledare, någon eller några som förvissar övriga att det är säkert och tryggt att vara med dem, som kan leda flocken rätt och som är stark när det gäller. Grunden är väl evolutionärt att måna om artens överlevnad, att hålla ihop gruppen som ett skydd mot hot och fara som råder runt omkring. Det har ju hänt en del bara de senaste 30 åren vad gäller ledarskap. Forskning kring vilken form av ledarskap som är gångbart idag visar ganska tydligt att det är just den som leder värme som visar sig vara vinnaren. I vad vi skulle kunna kalla isolatiskt ledarskap, hindras människor från att få bidra, att få vara delaktiga och kunna påverka. Människan har väl som art i alla tider haft viljan, förmågan och drivet att få utforska, att vara kreativ och hitta lösningar och den ådran har inte stillat sig med tiden, tvärtom. Idag vill och förväntas vi vara med och påverka, komma med förslag på lösningar och se på problem från olika håll för att tillsammans hitta de bästa lösningarna. Om ledarens beteende försvårar så att potentialen i varje människa inte kommer fram, att ledarbeteenden isolerar istället för att öppna upp så strömmen av energi inte når fram, då blir det i slutändan ingen fart på glödlampan.

Men hur beter sig en ledare som leder värme då?

Det vi idag kallar modernt ledarskap inbegriper beteenden som aktivt lyssnande, vilket innebär ett medvetet närvarande, beteenden som visar omtanke och medkänsla och som kommunicerar autentiskt, det vill säga öppet, äkta och ärligt med sin omgivning. En modern ledare tar ansvar för sig själv och sitt eget beteende, vilket bland annat innebär att hen kan medge misstag och osäkerhet. En sådan ledare håller även andra ansvariga för deras egna beteenden.

Grundförsättningen för det hela är att ledaren är djupt självmedveten och har arbetat med sig själv för att minska så kallade jagcentrerade reaktionsmönster och beteenden.

Har du själv utforskat ditt ledarskap och blivit medveten om vad du behöver utveckla? Har du blivit varse om vilka beteenden som främjar respektive hindrar att glödlampan lyser ännu starkare? Använder du rätt verktyg så vet jag att glödlampan får all energi den behöver, kanske till och med lite extra.

Den goda arbetsmiljön
Den goda arbetsmiljön
19 april 2024

Den 28 april är det arbetsmiljödagen, en dag som FN har dedikerat till dagen för säkerhet och...

Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
17 april 2024

Vill du bli en av oss? Just nu söker vi en legitimerad sköterska, gärna med vidareutbildning inom...

Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
12 april 2024

Vi söker dig som vill bidra med kunskap och attityd att i fräscha, funktionella lokaler vara med...

By Formsmedjan. Powered by Yago