Hoppa till innehållet
18 maj 2023

Föreläsning 24 maj - Hållbara hjärnor och hållbara kroppar ger hållbara arbetsplatser

Under Hållbarhetsveckan håller Hermelinen Företagshälsa en föreläsning om hållbara arbetsplatser. Anmäl dig till föreläsningen och läs hur Anna-Karin Isaksson, organisationsutvecklare på Hermelinen Företagshälsa ser på vår hjärna som både för smart och för dum för vårt eget bästa.  

Till anmälan 

 

Ta kontroll över din känslohjärna!

När min kusin var fem år fick hon för första gången ställa sig på ett par längdskidor. Där stod hon, tyst och stilla på den snöbeklädda gårdsplanen, och tittade ner på sina skidor. Så lyfte hon blicken och frågade högt:

- När startar det då?

Jag älskar den här anekdoten, för den illustrerar något djupt mänskligt. Nämligen att vi människor är jätteduktiga på att skjuta upp, eller skjuta över på andra, sådant som är jobbigt, svårt, tråkigt eller obehagligt.

Så är det med det egna välmåendet också. Vi vet att vi borde komma i form, att vi på alla plan mår mycket bättre av det. Att vi blir lyckligare. Att det får oss att orka mer.

Ändå gör vi ingenting.

Vi blundar för problemet och hoppas att det löser sig av sig självt, eller att någon annan ska ta tag i det där tråkiga och få saker att hända. Djupt i vårt inre vet vi att det är ett självbedrägeri. Att det enda som kommer att hända är att vi mår sämre och sämre, både fysiskt och psykiskt. Ändå låter vi det ske.

Det beror på att vi människor är biologiskt inställda på att göra det som känns bra i stunden, även om vi vet att det är dåligt i förlängningen. Upplever jag att träning är tråkigt och besvärligt, så ger det mig i stunden en tillfredsställelse att slippa. Trots att jag vet att det i förlängningen det kommer straffa mig med sämre hälsa och ork.

Att vi låter känslorna styra beror på att den del av hjärnan som styr känslor är äldre och övertrumfar den del av hjärnan som hanterar logik och förnuft. Människan har överlevt i årtusenden genom att känslohjärnan styrt oss och skyddat oss mot faror och hot, men också fått oss att känna nyfikenhet, glädje och knyta an till andra människor. Inte undra på att känslohjärnan vinner över den torrt tråkiga och sakligt resonerande förnuftshjärnan.

Dessutom har vår känslofyllda, livsnjutande hjärna genom århundraden tänkt ut och skapat innovationer som gjort våra liv mer bekväma och stillasittande. Ökad bekvämlighet i kombination med människans medfödda och naturliga överlevnadsinstinkt att hushålla med energi, har gjort att vi nu börjar bli allt sjukare, tröttare och håglösa.

Man kan med fog säga att hjärnan är både för smart och för dum för vårt eget bästa.

Allt fler rapporter vittnar om ökad ohälsa, om brist på kondition bland yrkesarbetare, om ökad psykisk ohälsa i form av ångest och depression. Dessa rapporter leder en lätt till en känsla av hopplöshet och uppgivenhet. Vem ansvarar för att få stopp på denna utveckling och hur ska det gå till? Vi tenderar ofta att se lösningen som någon annans problem och att man ska få något utan att göra något själv.

Tyvärr har förnuftshjärnan rätt och svaret är att förändring alltid börjar med dig själv.

Börja med att ställa dig frågan om det du gör idag, tar dig närmare där du vill vara i morgon. Be sedan förnuftshjärnan om hjälp att övertyga dig själv. För det första; du behöver inte spara på fysisk energi som på stenåldern, och för det andra; dina känslor är starkare än ditt logiska förnuft. Men viktigast av allt är att hitta motivationen. Sunt förnuft och viljan till förändring innehåller nog med energi för att du ska få kraft att förändra ditt liv i den riktning du vill. Men motivation är den tändande gnistan.

Vi kan inte längre vänta tills vi får frågan: ”När startar det då? Utan måste tydligen trumma ut budskapet: ”Det startar när du rör på dig!”.

Din kropp och hjärna struntar i om du har motivation, tid eller ork. Så, vem förhandlar man egentligen med? Ja, en själv, livet och meningen – eller?

 

Anmäl dig till föreläsningen, begränsat antal platser.

Till anmälan

Den goda arbetsmiljön
Den goda arbetsmiljön
19 april 2024

Den 28 april är det arbetsmiljödagen, en dag som FN har dedikerat till dagen för säkerhet och...

Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
Företagssköterska till Hermelinen Företagshälsa
17 april 2024

Vill du bli en av oss? Just nu söker vi en legitimerad sköterska, gärna med vidareutbildning inom...

Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
Sekreterare/vårdadministratör till Hermelinen i Sävast
12 april 2024

Vi söker dig som vill bidra med kunskap och attityd att i fräscha, funktionella lokaler vara med...

By Formsmedjan. Powered by Yago