Hoppa till innehållet

Tidig medicinsk abort/hemabort

Ditt ärende
  • Regionfinansierad
  • Försäkring
  • Betala själv

Våra kunder

Vi finns för alla. Ung som gammal, otränad som vältränad, vi tar emot med öppna armar och sinnen. Du kan komma som privatperson, via landstinget, via din försäkring eller din arbetsgivare

Betala Själv

Kunden står för samtliga kostnader. Vi kan förmedla kontakt till olika finansieringsmöjligheter.

Företag

Vi hjälper till med att hitta rätt sjukvårdsförsäkring för företaget och för den anställde som, därmed, kan få snabb, trygg, effektiv vård och behandling vid behov.

Försäkring

Försäkringsbolagen står för kostnaderna utifrån överenskomna regler.

Regionfinansiering

Här gäller samma priser som i offentlig hälso- och sjukvård. Högkostnadsskydd gäller.

 

Här hittar du information om behandlingen går till. 

Abortdagen

Om du gör aborten hemma så ska du ha en vuxen person hos dig som stöd.

Starta dagen med en "lätt" frukost. Svälj sedan 2 stycken tabletter Alvedon 500 mg och 1 tablett Diklofenak för att förebygga smärta. För sedan upp 4 tabletter Cytotec högt upp i slidan. Sängläge i 30 minuter efter att du har fört in Cytotec. Om du redan har börjat blöda ska du ändå fortsätta med Cytotec för att vara säker på att aborten lyckats.

Cytotec gör att livmodern drar ihop sig och att graviditeten blöder ut, under behandlingen ökar blödningen och smärtan. De flesta kvinnor som gör medicinsk abort börjar blöda samma dygn som de tar Cytotec men ibland kan det ta upp til två dygn innan blödningen kommer igång.

Kvinnor har olika behov av smärtlindring i samband med abort. Du ska inte vänta för länge med att ta värktabletter om du har ont. Värme på magen kan ofta lindra smärtan. Det brukar också hjälpa att vara uppe och röra på sig, dessutom kan blödningen komma igång lite fortare.

Illamående, kräkningar, diarré och frossa är vanliga biverkningar som du kan få av abortbehandlingen.

Om du har kraftig smärta under aborten, blöder mycket rikligt eller behöver rådgivning de närmsta dagarna efter aborten kan du under dagtid ringa Hermelinen. Under kväll och helg kan du istället ringa 1177.

Efter behandlingen

Om dina graviditetssymtom inte har försvunnit inom en vecka efter aborten ska du kontakta Hermelinen.

Blödningen efter aborten kan fortsätta i flera veckor och varierar i mängd under denna tid. Ibland kan du få en ny större blödning igen 2-3 veckor efter aborten, detta är oftast helt normalt. Mensen kommer vanligtvis tillbaka inom 4-6 veckor.

Har du valt p-piller, p-ring eller p-plåster som preventivmedel så börjar du med dessa samma dag som aborten eller senast dagen efter. Ägglossningen kan komma redan 10 dagar efter aborten och det är därför viktigt att du skyddar dig.

Efterkontroll

Det är viktigt att kontrollera att aborten har lyckats och att graviditeten inte fortsätter, detta görs genom att ta ett gravidtetstest 3 veckor efter aborten. Vi gör graviditetstest vid återbesöket på Hermelinen och kan då diskutera preventivmedelsfrågor om det behövs.

Förbehandling med Mifepristone

En tablett Mifepristone tas på Hermelinen 24-72 timmar före själv aborten. Tabletten tas i närvaro av gynekolog/sjuksköterska och får inte skickas med hem. Mifepristone gör så att graviditetshormonerna sjunker och livmoderhalsen öppnar sig. Efter att du har svalt tabletten kan du bli illamående. Om du kräks inom 30 minuter måste du ta en ny tablett. Vissa kvinnor får blödningar eller mensvärk ungefär ett dygn efter att de har svalt tabletten. Får du ont kan du ta smärtstillande tabletter.

 

Komplikationer

Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort men de vanligaste komplikationerna som kan uppstå är infektioner och långdragna eller rikliga blödningar.

För att minska risken för infektion ska du inte använda tampong/menskopp, bada eller ha vaginala samlag så länge som blödningen pågår. Tecken på infektion kan vara:

  • rikliga blödningar (blöder igenom flera bindor per timme)
  • kraftiga smärtor som du inte har haft tidigare
  • feber över 38 grader
  • illaluktande flytningar/blödningar

Får du några av dessa symtom bör du omgående ringa till Hermelinen.

Risken för att inte kunna bli gravid igen efter en abort är mycket liten.

By Formsmedjan. Powered by Yago