Hoppa till innehållet

Höftledsplastik

Ditt ärende
  • Försäkring
  • Betala själv

Våra kunder

Vi finns för alla. Ung som gammal, otränad som vältränad, vi tar emot med öppna armar och sinnen. Du kan komma som privatperson, via landstinget, via din försäkring eller din arbetsgivare

Betala Själv

Kunden står för samtliga kostnader. Vi kan förmedla kontakt till olika finansieringsmöjligheter.

Företag

Vi hjälper till med att hitta rätt sjukvårdsförsäkring för företaget och för den anställde som, därmed, kan få snabb, trygg, effektiv vård och behandling vid behov.

Försäkring

Försäkringsbolagen står för kostnaderna utifrån överenskomna regler.

Regionfinansiering

Här gäller samma priser som i offentlig hälso- och sjukvård. Högkostnadsskydd gäller.

 

Du som har konstaterats ha behov av en höftledsprotes kan få din operation utförd av våra ortopeder här på Hermelinen.

Pris: Från 87 550 kr

Du betalar operationen själv eller via din privata sjukvårdsförsäkring.

Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt. Motion, egenvård och hjälp från sjukgymnastik kan lindra din smärta och öka livskvalitén. Om det inte fungerar kan en konstgjord höftled hjälpa dig tillbaka till ett aktivt liv. Här kan du läsa om symptom, smärtlindring och vad en operation innebär.

 

Vad innebär höftledsartros?

Höftledsartros är en sjukdom i ledbrosket. Ett friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar som stötdämpare och glidyta för leden. Artros innebär att brosket gradvis tunnas ut och kan till slut försvinna helt. Detta kan leda till ökad stelhet, värk även i vila, vid svårare fall kan man få svårt att gå och man börjar halta. Oftast får man besvär i ena höften men många om drabbas av artros får problem i båda höfterna. Artros förutsätter smärta, stelhet och typiska röntgenfynd. Man kan ha artros förändringar som syns på röntgenbilder utan att de ger egentliga besvär.
Det finns andra sjukdomar och inflammationer som kan ge smärta i höften, men dessa går ofta över efter några veckor eller månader.

 

Vem drabbas av höftledsartros?

Artros i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor dock ökar risken för artros ju äldre man blir. Av hundra personer över 55 år har ungefär tre personer höftledsartros.
Det är fortfarande till största delen okänt vad som orsakar sjukdomen men det finns sannolikt både ärftliga och belastningsberoende orsaker. En annan trolig orsak är övervikt.

 

Vad kan jag göra själv?

Försök bevara din muskelstyrka och rörlighet så gott det går. Smärtstillande mediciner kan påtagligt lindra smärtan och möjliggöra fortsatt motion (cykling, simning, promenader m.m.)

 

Vad kan Hermelinen göra?

Våra ortopeder kan hjälpa dig ställa rätt diagnos med hjälp av undersökning, röntgen, information, att ordna med träningsprogram och genomgång hos en sjukgymnast. Om din smärta ökar och livskvaliteten blir låg trots dessa insatser kan det finnas förutsättningar för en operation. 

Vad innebär en operation?

En höftledsoperation innebär att den artrosdrabbade leden ersätts med en konstgjord led av metall och plast. Beroende på din ålder, vikt, mm finns olika varianter av konstgjorda leder att sätta in så att du får bästa möjliga förutsättningar för lång och god funktion i din nya led.

 

Hur bra blir jag?

Operationen syftar till att minska smärtan och som en följd av detta blir funktionen i höften bättre. En konstgjord led kan aldrig fullt ut ersätta en frisk naturlig led. Därför måste man acceptera att leden ibland signalerar obehag och ger lite stelhet efter vila. I allmänhet gäller att för den något äldre patienten bör en ny höftled inte nämnvärt inskränka på normal livsföring.  

 

Måste jag vara sjukskriven?

Rehabiliteringsperioden efter en operation är individuell En snabb förbättring sker de första 2–3 månaderna efter operation. Sjukskrivningen bör därför anpassas efter dina behov som kan vara allt från en vecka till flera månader. Vid längre sjukskrivningar kommer din läkare att hjälpa dig under sjukskrivningstiden.
Vissa fysiskt tungt belastande yrken kan vara olämpliga efter en höftledsoperation. I övrigt är den nya leden till för att användas!

 

By Formsmedjan. Powered by Yago